Serge Nijskens

Counselor/ ACT-therapeut/ Coach & Procesbegeleider

Counseling is een vorm van individuele psychosociale begeleiding. Een counselor behandelt mensen met een tijdelijk psychosociaal probleem. Te denken valt hier aan stressproblematiek, angsten, burn-out, depressieve gevoelens of relationele problematiek. Counseling is dus geschikt voor iedereen die excessieve stress ervaart, het gevoel heeft dat het allemaal teveel wordt of tegen problemen binnen het gezin, de relatie of het werk aanloopt die hij /zij niet zelf uitgeklaard krijgt.

Als counselor ondersteun en begeleid ik je bij deze ongewenste, pijnlijke en moeilijke situaties in je leven. Counseling helpt om de balans in jezelf en je leven terug te vinden. Samen gaan we op zoek naar een oplossing binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden.

In mijn werk als counselor focus ik me ook op de patronen vanuit het verleden die je vandaag zowel belemmeren als versterken. Zo kunnen we meer duiding te geven aan actuele situaties. Tegelijkertijd werken we proactief zodat je in de toekomst mogelijk meer controle hebt omdat je een aantal zaken beter kan plaatsen, meer kan nuanceren en een aantal denk- en gedragspatronen zelf meer zal kunnen sturen.

Bij coaching faciliteer ik leer- en veranderprocessen. Ik geef hieraan vorm door met hoofd en hart een ander zijn of haar ontdekkingsreis te laten maken. Ik gids, bied structuur, focus op doelstellingen. De ander leert op eigen kracht te vertrouwen: bewustwording, verantwoordelijkheid nemen en resultaat boeken gaan hand in hand. Dat maakt dat coaching dicht bij mensen ligt.

Mijn rol als coach noem ik wel eens de rol van het ‘resonerend klankbord’. Ik help de ander vanuit het heden zijn eigen weg te vinden, niets meer en niets minder. Trek mij terug als de ander het zelf kan, ben alert aanwezig als de situatie daarom vraagt. Ik houd mij op twee manieren met coaching bezig : persoonlijke coaching en coaching van groepen & teams binnen bedrijven/organisaties (procesbegeleiding).

De werkwijze baseer ik op jouw vraag. Het kan zijn dat we veel en reflecterend met elkaar praten of dat we met beweging en creativiteit werken. We gebruiken wat het beste past om aan je vraag tegemoet te komen. Binnen mijn manier van werken vind ik het belangrijk dat we samen een ‘’klik’’ hebben. Ik ondersteun het eigen onderzoek naar het zelf oplossen van je probleem / vraag. Ik doe dat in betrokkenheid, in verbinding, spiegelend en met juist die terughoudendheid of confronterend vermogen waardoor je in beweging komt.

Mijn ervaring bestrijkt een 30-jarige ontdekkingstocht zowel in binnen – als buitenland, bij grote multinationals maar ook bij kleine familiebedrijven, in de profit en in de non-profit, werkend met een breed spectrum aan mensen, jong en ouder, gaande van de poetshulp tot de CEO, van de manager bij een bank tot de verpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis, van de raad van bestuur van een scholengroep tot de papa of mama in een vechtscheiding.

Opleiding

Regelmatig volg ik bijscholingen en studiedagen om continu te blijven verdiepen en verbreden.

Werkervaring

Doelgroep

Volwassenen en jongeren

Je kan bij mij ook terecht voor de workshop Veilig en Geweldloos Communiceren.