Wat is Integrale Somatische Psychologie?

Integrale Somatische Psychologie (ISP) is een methodiek die zich specifiek richt op het werken met gevoelens. De methodiek is ontwikkeld door Raja Selvam (PhD), en maakt gebruik van inzichten uit zowel de westerse als de oosterse psychologie. ISP werkt op het niveau van het fysieke zenuwstelsel, het subtiele of energetische lichaam en het menselijk  bewustzijn.

Emoties, zoals kwaadheid of verdriet, maar ook vagere gevoelens, zoals onvrede of onrust, horen bij mens-zijn, bij het leven. Normaal komen deze gevoelens op en verdwijnen ze ook weer. Maar soms zetten emoties zich vast (denk even aan een moment waarop je je bang voelde, bijvoorbeeld door een onverwachte verandering in je leven). Het leven gaat door, we vergeten een bepaald voorval maar de spanning die bij de emotie hoorde kan blijven bestaan. We zijn geneigd om onaangename, emotionele ladingen in het lichaam niet te voelen. Vaak echter houdt precies dit de ongemakken, de psychosomatische symptomen of de impasse in ons leven in stand.

Tijdens een ISP sessie wordt de weerstand om spanningen te voelen, met respect voor het eigen tempo,  opgeheven. We leren ze te verdragen, waardoor ze niet langer ‘bevroren’ en onveranderlijk in het lichaam blijven vastzitten. En als energie weer kan stromen, komen er vaak ook nieuwe en creatieve processen op gang die onze blik op de ander en de wereld  verruimen. . Bewustzijn, intentie, verbeelding, beweging, ademhaling, lichte aanrakingen op bepaalde punten van het lichaam; vele benaderingen worden gebruikt om dit proces op gang te krijgen.