Wat is Somatic Experiencing?

Somatic Experiencing (SE) is een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie die is gebaseerd op recent onderzoek in de neurobiologie en is ontwikkeld door Dr. Peter Levine. SE is gericht op het helen van trauma. Het kan gaan om recent trauma (bijvoorbeeld een ongeval) maar ook om  ontwikkelingstrauma dat we als kind kunnen hebben opgedaan; de schrik hiervan kan zich vastzetten in het zenuwstelsel.

De methode van werken is gebaseerd op de waarneming van dieren in het wild. Dieren in het wild raken zelden getraumatiseerd, ondanks het feit dat ze dagelijks worden bedreigd. Dieren schudden overtollige energie letterlijk van zich af zodra het gevaar is geweken.

Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren. Deze worden echter beperkt of geblokkeerd door het rationele deel van onze hersenen. We kunnen ‘ons groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Het kan gaan om een eenmalige gebeurtenis (bijvoorbeeld een natuurramp of ongeval) maar ook om  pijnlijke ervaringen tijdens de kinder- of jeugdjaren; de schrik hiervan kan zich vastzetten in het zenuwstelsel. Bij de een probeert de geblokkeerde energie een uitweg te vinden via lichamelijke symptomen, bij de ander via storende of negatieve gedachten en weer een ander reageert overmatig angstig of wordt overspoeld door emotie.

Het goede nieuws is dat de natuur elk dier, inclusief de mens heeft uitgerust met een zenuwstelsel dat in staat is om het evenwicht te herstellen. Tijdens een SE sessie wordt de cliënt begeleid in het gewaar worden van de spanning.

Elementen als bewustzijn, intentie, verbeelding, beweging, ademhaling, resonantie en lichte aanrakingen op bepaalde punten van het lichaam kunnen allemaal worden gebruikt om dit proces op gang te krijgen waardoor er weer energie vrij kan komen om het leven richting en vorm te geven.