Workshop Veilig en Geweldloos Communiceren

Hoe communiceren we ? Waarom denken we soms dat anderen ons niet begrijpen en waarom is dat ook vaak zo? Wat horen anderen en wat willen we dat ze horen? Welke boodschap willen anderen overbrengen? Horen wij die boodschap wel echt? Allemaal zaken die ervoor zorgen dat we in ons contact met anderen en met onszelf vastlopen. Vaak met ernstige gevolgen voor onze relaties en voor onszelf.

In de workshop Veilig en Geweldloos Communiceren brengen we theorie in praktijk. Vanuit theoretische concepten (Rosenberg, Levine, Omer e.a.) leren we via alledaagse voorbeelden en oefeningen hoe bewustwording en het anders uiten van gevoelens, opinies en gedachten ervoor zorgen dat we weer verbinding kunnen maken met onszelf en de wereld rondom ons (partners, collega’s, vrienden, familie).

Deze workshop richt zich niet alleen op een privé-context, maar ook op een professionele setting. Of we nu werken in zelfsturende teams, in het normale economische circuit (NEC), bij de overheid of in een vzw : met je leidinggevende(n) en je collega’s kunnen samenwerken is essentieel. Uit recent onderzoek blijkt dat de hoofdoorzaak voor ontevredenheid op het werk te maken heeft met ( een gebrekkige) communicatie. En ontevredenheid leidt tot stress, tot burn-out enz.

Tijdens deze praktijkgerichte workshop leer je hoe je zelf voorwaarden kunt scheppen die leiden tot meer optimale communicatie vanuit (onder meer lichamelijk) bewustzijn. We maken gebruik van interessante theorieën op het gebied van communicatie, neurobiologie en sociale relaties en maken de theorie inzichtelijk aan de hand van voorbeelden en beeldmateriaal. D.m.v. concrete casussen uit het leven van de deelnemers verbinden we alle informatie met de eigen realiteit, zowel privé als professioneel. Gedurende twee terugkommomenten bespreken we met elkaar hoe je dat alles concreet hebt toegepast en wat hierbij de uitdagingen waren. We kijken dan in groep welke de volgende stappen zijn die je kan nemen, zodat je uiteindelijk met een persoonlijke, aan de eigen praktijk getoetste rugzak van do’s en don’ts vertrekt.

Praktisch : De workshop bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bestaat uit 2 volle dagen , telkens van 9.30u tot 15.30u. Het tweede deel bestaat uit 2 halve (terugkom)dagen, telkens van 9.30u tot 12.30u. We werken met een beperkte groep, max. 10 deelnemers, zodat iedereen voldoende aan bod kan komen.

Data najaar 2020 : 17 & 24 september (volle dagen), 12 & 26 november (halve dagen)

Kostprijs : 410 €, inclusief cursusmateriaal en drankjes tijdens de pauzes.

Info en inschrijvingen : Bibiane (bibiane@centrumoost.be / +32 485 566 520) of Serge (serge@centrumoost.be / +32 476 424 263)