Laat je stem los…

In onze cultuur hechten we erg veel belang aan taal, maar onze stem vertelt meer dan 1000 woorden. Onze stem verraadt wie we denken te zijn en de plek die we durven innemen in de wereld. Sommige mensen lijken zelden gehoord te worden, anderen overschreeuwen zichzelf. We ‘tonen’ onze persoonlijkheid door te ingehouden te spreken of net te overdonderen. Het zijn aangeleerde patronen, maskers waarachter we onszelf verschuilen om onszelf te beschermen tegen veroordeling of onderdrukking… Soms werkt dit en krijgen we hiermee wat we willen of verwachten: macht, aanzien, respect vanuit angst of net medelijden, zorg of betutteling.

Ik werk met de stem om mensen te helpen bewust te worden van deze patronen zodat ze hun masker kunnen afzetten en ‘echt’ kunnen communiceren, in verbinding met zichzelf, de omgeving en het moment.

Leven zonder masker is eng: je bent naakt en kwetsbaar. Maar net in die kwetsbaarheid ligt onze echte kracht. Scherper aanvoelen, beter luisteren, bewuster anticiperen op onze innerlijke en uiterlijke werkelijkheid…Dat is wat dieren instinctief doen en helpt overleven. Wij mensen worden geboren met deze instinctieve kwaliteiten, maar onze socialisatie is er niet per se op gericht om deze instincten te eren en aan te scherpen, integendeel.

Het is wonderbaarlijk hoeveel intenser je het leven beleeft als je je stem terugvindt in de totale capaciteit. Je voelt je vrijer en levendiger, contacten met anderen gaan gemakkelijker en worden betekenisvoller. Je ervaart dat je de wereld niet kunt controleren, maar kunt spelen met wat er op je pad komt.

Je bent zoveel meer dan je denkt en je stem kan een sleutel zijn om dat ‘meer’ te exploreren.

Dit artikel werd geschreven door Inneke Geerts, september 2018. 

Scroll naar top

Interesse in onze driemaandelijkse nieuwsbrief?