“Ik zou je graag willen helpen ontdekken hoe je uit het concentratiekamp van je eigen gedachten kunt ontsnappen en de persoon kunt worden die je zou moeten zijn. Ik wil je graag helpen om je te bevrijden van het verleden, van mislukkingen en angsten, van woede en fouten, van spijt en onverwerkt verdriet, en ik wil dat je de vrijheid ervaart om van het volle, rijke feest van het leven te genieten.” ( p. 24)

De van oorsprong Hongaarse schrijfster Dr. Edith Eva Eger, vertelt in ‘De Keuze’ wat haar als Joods meisje van 16 tijdens de Tweede Wereldoorlog overkomen is en hoe de weg naar vrijheid er voor haar uit heeft gezien. Het is een lange weg gebleken, die begint op het moment dat ze door een Amerikaanse soldaat nog maar nauwelijks levend uit een stapel dode lichamen wordt getrokken en pas veertig jaar later eindigt.

‘De Keuze’ gaat niet alleen om het hartverscheurende verhaal van Ediths’  tijd in Auschwitz, maar laat ook haar worsteling zien om na haar gevangenschap de draad van het leven weer op te pakken. De boodschap van dit boek ligt vooral besloten in de beschrijving van haar persoonlijke weg naar vrijheid en genezing, omdat we daar allemaal, ongeacht wat we meemaken in ons leven, naar op zoek zijn.  Gevangen zitten in vastgeroeste patronen en overtuigingen die ons weghouden van een onbegrensd en bezield leven, is voor veel mensen herkenbaar.

Het boek van Dr. Edith Eva Eger is op drie manieren fascinerend. Ten eerste is en blijft het ongelofelijk hoe een mens de verschrikkingen van een dergelijke vervolging als in de Tweede Wereldoorlog kan overleven. Ten tweede opent het je de ogen voor de omvang van de vele vormen van geestelijke gevangenschap waarin we als mens kunnen zitten en tot slot laat het je zien dat de weg naar vrijheid altijd binnen je eigen vermogens ligt. Je hebt de keuze om hiernaar op zoek te gaan, of niet.

Deze boekbespreking werd geschreven door onze collega Inneke Geerts in januari 2021.

Scroll naar top

Interesse in onze driemaandelijkse nieuwsbrief?